Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
Pobierz cały dokument - wersja z dnia 01.06.2016r.
Spis treści
Wstęp
1. Warunki prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
2. Opracowanie projektu technologicznego zakładu i powiadomienie właściwego powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze prowadzenia działalności
3. Uzyskanie decyzji administracyjnej o wpisie do rejestru zakładów prowadzonego przez właściwego powiatowego lekarza weterynarii i nadaniu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego
4. Wymagania dla budynków oraz pomieszczeń, w których prowadzona jest produkcja żywności
5. Wymagania dotyczące dobrych praktyk
6. Wymagania dla surowców używanych do produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego
- Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie oraz końskie
- Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków
- Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych
- Świeże mięso zwierząt łownych
- Produkty rybołówstwa
- Surowe mleko i siara
- Jaja
- Pozostałe wymagania dla surowców
7. Wymagania dla sprzętu
8. Postępowanie z odpadami żywnościowymi
9. Wymagania dotyczące wody
10. Wymagania dotyczące higieny osobistej pracowników
11. Wymagania dotyczące opakowań jednostkowych i opakowań zbiorczych środków spożywczych
12. Wymagania dotyczące obróbki cieplnej
13. Szkolenia personelu
14. Załączniki
Pobierz cały dokument - wersja z dnia 01.06.2016r.